mięso rozmrożone ponownie zamrozić

Serwis znalezionych haseł

odchudzanie, zdrowe odchudzanie, skuteczne odchudzanie, szyb

Temat: do mam dośw. w mrożeniu pokakarmu.................
do mam dośw. w mrożeniu pokakarmu.................
Drogie Mamy, proszę odpowiedzcie mi na kilka pytań. (wiem, że ten temat był
wałkowany już nie raz ale nie mam w tej chwili czasu usiąść przy wyszukiwarce)

1. Czy moje mleko mogę mrozić bezpośrednio w szczelnie zamkniętych
butekeczach do karmienia dziecka, oczywiście wcześniej wyparzonych???

2. Jak długo pokarm może być zamrożomy w zamrażarce (lodówko-zamrażarka, na
dole osobne drzwiczki)???

3. W jak sposób rozmrażać, ile to trwa, czy trzeba w lodówce, czy można w
mikrofalówce???

4. Czy rozmrożony pokarm można ponownie zamrozić???

5. Jak długo można przechowywać rozmrożone mleko???

To już chyba moje wszystkie pytania dotyczące tego tematu. Mam jeszcze jedno
trochę z innej beczki- jak dużo zjada dziecko 3 miesięczne, ile ml, nie wiem
tego bo mój synek jak do tej pory jadł tylko z piersi.

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,570,31214884,31214884,do_mam_dosw_w_mrozeniu_pokakarmu_.html



Temat: cielęcina dla 11 miesięcznego dziecka
mozna i tak, i tak..jeżeli z rozmrozonej później cieleciny ugotujesz
np. pulpety to mozesz je zamrozić..nie zamraża sie ponownie
rozmrozonego surowego mięsa, mozna zamrozić ugotowany produkt,
przygotowany z wczesniej rozmrozonego mięsa z tym, że zazwyczaj
ugotowane produkty mozna przechowywać krócej, w zaleznosci od
temperatury w zamrazalniku lodówki.
Czesto na drzwiczkach zamrazalnika są namalowane obrazki z symbolem
rodzaju miesa, potrawy i iloscia miesiecy ile mozna w nim
przechowywac (ugotowane zazwyczaj oznaczone obrazkiem
garnka)..jeżeli nie ma "obrazków", to powinno być to podane w
instrukcji obsługi lodówki. W moim zamrazalniku na przykład mogę,
przy optymalnej temperaturze dla tego modelu, przechowywać
ugotowane dania przez 3 miesiące, wołowinę i cielęcinę (surowe
mięso) 5, surowego królika 7, zamrozone surowe owoce jagodowe rok

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,1135,100776633,100776633,cielecina_dla_11_miesiecznego_dziecka.html


Temat: rozmrozone mieso do ponownego zamrozenia?
rozmrozone mieso do ponownego zamrozenia?
Witam

Nie moge odnalezc czy juz byl temat przerabiany a stoje przed
dylematem nastepujacym:

Surowe mieso w kawalku bylo zamrozone jakis czas. Po rozmrozeniu
zostalo "przerobione" na farsz- tzn ugotowane i zmielone. Nastepnie
trafi do pierogow/krokietow. Pytanie jest nastepujace: czy gotowe
pierogi/krokiety moge ponownie zamrozic? NIby mieso bylo juz raz
mrozone, ale z drugiej strony bylo dlugo gotowane... i wlasnie nie
wiem.

Z gory dziekuje ze odpowiedz
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,101450857,101450857,rozmrozone_mieso_do_ponownego_zamrozenia_.html


Temat: ponowne zamrazanie drobiu
ponowne zamrazanie drobiu
Dostalam ze wsi od babci kupe miesa, wszystko pokrojone w kawalki i zamrozone
w jeden wielki kawal!! Strasznie m to nei na reke, poniewaz w domu jestem
tylko z mezem i to byloby rozboj w bilay dzien gdybym wszysko w jednym kawale
ugotowala na wywar na zupe na przyklad :/. Bardzo szkoda mi tego meisa i mam
pytanie : czy mozna rozmrozic chcoiaz do pewnego stoponia to mieso, tak aby
mozna bylo je porozdzielac a pozniej obmyc i znowu zamrozic?? Czy nie zepsuje
sie? NA prawde wszsytkiego juz probowalam zeby je rodzielic : mlotek, obcegi,
srubokrety i nic! PRosze o pomoc.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,103666054,103666054,ponowne_zamrazanie_drobiu.html


Temat: jak zrobić dobrą żurawinę?
Pare lat temu w NPR (publiczne radio w USA) ogromnie szanowana red. Susan
Stamberg podala swoj przepis na zurawiny. Przepis ten stal sie ogromnym
przebojem amerykanskim, co roku stacje radiowe podaja go ponownie na zyczenie
sluchaczy. Sama nigdy go nie probowalam, ale znam osoby ktore zaklinaja sie ze
nie ma lepszych zurawin. Podaje za p. Stamburg i NPR:

2 szklanki zurawin
mala cebula (moze byc szalotka)
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki kwasnej smietany (takiej co sie ja nozem kroi)
2 lyzki chrzanu

Zmiksowac zurawiny z cebula. Dodac pozostale skladniki i wymieszac. Solidnie
zamrozic (wazne). Przed podaniem rozmrozic w lodowce. Podawac do miesa.
Smacznego!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,20330609,20330609,jak_zrobic_dobra_zurawine_.html


Temat: rozmrożonego ponownie nie zamrazać-dlaczego
rozmrożonego ponownie nie zamrazać-dlaczego
Włąsnie. Chciałam wiedzieć dlaczego tak naprawdę nie można np. raz
rozmrożonego mięsa zamrozić ponownie. Tak dużo kupiłam wędlin i mięsa
naświęta, że nie pozjadaliśmy wszystkiego. Zamroziłam część. Potem
rozmroziłam ale też stwierdziłam , że nie zjemy tego, bo wypalił nam nagle
wyjazd do rodzinki. Zamroziłam drugi raz choć powszechnie mówi się o tym, że
tak nie wolno. Dlaczego?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,9935969,9935969,rozmrozonego_ponownie_nie_zamrazac_dlaczego.html


Temat: dlaczego mowia zeby nie zamrazac ponownie miesa?
dlaczego mowia zeby nie zamrazac ponownie miesa?
Tzn. po rozmrozeniu go. Podobno nie powinno sie go ponownie zamrazac.
Dlaczego? Domyslam sie ze chodzi o bakterie, ktore sie mogly rozmnozyc, ale
czy gotowanie potem lub smzenie, czyli wysokie temperatury, nie zabija i tak
wszystkich bakterii, ktore sie mogly zalegnac?
Zastanawiam sie, bo mi szkoda kurczakow, ktorych nie mam czasu teraz zrobic i
widocznie powinnam wyrzucic, skoro nie moge znowu ich zamrozic.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11918,41329329,41329329,dlaczego_mowia_zeby_nie_zamrazac_ponownie_miesa_.html


Temat: Czy można gotowac zupy z zamroonego mięsa??
Myślę, że niebezpiecznie może być, gdy mięso rozmrożone za długo czeka na
gotowanie, ale jeśli gotujesz je w miarę szybko po rozmrożeniu, nie sądzę, żeby
miało się coś złego stać.
Ja nawet słyszałam, że produkty rozmrożone, które są potem ugotowane można
ponownie zamrażać, tak robią w restauracjach, wtedy nie ma ryzyka salmonelli czy
czegoś innego. Ale nie wolno oczywiście rozmrozić czegoś surowego i potem
zamrozić ponownie w tym samym "stanie.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,22148403,22148403,Czy_mozna_gotowac_zupy_z_zamroonego_miesa_.html


Temat: Czy można zamrażać gotowane mięso?
mozna, najlepiej w odpowiednich do tego pojemniczkach, poporcjowane
na 1-2 dni (po rozmrożeniu jedna porcje mozna przechowac w
pojemniku, w lodówce na następny dzień), zamrażać mozna też w
specjalnych woreczkach (są Jana Niezbednego z miejscem na opis
wykonany długopisem), wazne by opisać co zawiera pojemnik/woreczek i
kiedy został zamrozony, by wykorzystywać w pierwszej kolejnosci te
najstarsze..do pojemników plastykowych jest specjalna taśma z
odrywanymi "metkami" na których mozna umiescic notatki, łatwo
schodzi przy myciu pojemnika. Rozmrozonego jedzenia nie mozna
ponownie zamrażać, chyba, ze np. surowe zamrozone mieso użyje sie do
ugotowania jakiejś potrawy (zupka, pulpety,papka z miesem,
rozgrobnione ugotowane mięsko, które później doda się np. do zupki
lub poda z sosem jako drugie danie), to wtedy mozna je
zamrozić..ugotowane zamrożone po rozmrożeniu trzeba wykorzystac..lub
wyrzucić

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,95761891,95761891,Czy_mozna_zamrazac_gotowane_mieso_.html


Temat: Mrożenie zup dla dzieci
Jest
> zasada,ze to co sie juz bylo zamrozone nie mozna ponownie zamrazac.
jest zasada że nie mrozi się bez obróbki cieplnej! Mozna ugotować
obiad z miesa swiezego rozmrozonego i zamrozić, mozna rownież
ugotować zupę z mrożonki i a potem ją zamrozić bo obróbka termiczna
wyjaławia pokarm ..temat był wielokrotnie wałkowany na róznych
forach, w tym eksperckich, ja stosuje ta metode od lat. Co do
mrozonek to jest to najwartosciowsza forma przechowywania warzyw..w
zimie tzw. świeże warzywa traca sporo wartosci w czasie
przechowywania, o wartości "szklarniowych nie ma co pisać. Warzywa
mrozone są zamrazane w czasie zbiorów, gdy sa najwartosciowsze i
zachowują wszystkie właścowisci. Sa wręcz polecane dla małych dzieci
gdy trudno o dobre swieże warzywa
www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/162-zasady-przygotowania-posilkow.html
"W zimie, gdy wybór warzyw i owoców jest najmniejszy, warto
korzystać z mrożonek. Mrożone owoce i warzywa zachowują wszystkie
właściwości świeżych."

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,566,99560099,99560099,Mrozenie_zup_dla_dzieci.html


Temat: Mrożenie mięsa do zupki
angel-marta napisała:

> Wychodzi zatem na to,że dwa razy mrozisz tą samą porcję mięska
tyle
> ze razem z zupką.Ja wiem, że nie powinno się zamarżać dwa razy tej
> samej rzeczy.Wiem że to juz są mniejsze ilości, ugotowane i
> zmiksowane, ale mimo wszystko.Sama nie wiem, ja bym dwa razy nie
> mrozila, to wkońcu dla niemowlaka.Pozdrawiam

Dla dorosłego też nie wolno! Tworzą się przetrwalniki, które mogą
okrutnie namieszać. Jednak dotyczy to potrawy nieprzerobionej. Mięso
zamrożone surowe można powtórnie zamrozić po poddaniu obróbce
termicznej (upieczeniu, usmmażeniu, ugotowaniu). Dla niemowlaka też
tak można.
Nie można natomiast zamrozić wołowiny, rozmrozić, zrobić tatara i
ponownie zamrozić, bo nie było obróbki.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,72301398,72301398,Mrozenie_miesa_do_zupki.html


Temat: Do Mam zamrażających pokarm z piersi
Do Mam zamrażających pokarm z piersi
Wiem że każde dziecko rozwija się inaczej a więc i je inaczej, ale powiedzcie
mi proszę, jakie porcje mleka powinnam mrozić? Córka ma 3,5 miesiąca, do pracy
wracam za półtora miesiąca i zaczynam robić zapasy, a ponieważ rozmrożonego
nie można już przechowywać ani ponownie zamrozić, nie chciałabym, żeby się
marnowało. Więc będzie miała ok 5-6 miesięcy jak będzie to pożerała
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,572,42117106,42117106,Do_Mam_zamrazajacych_pokarm_z_piersi.html


Temat: mrożenie i rozmrażanie
mrożenie i rozmrażanie
cześć
wiem że nie można ponownie zamrażać raz rozmrożonego mięsa ale czy w sytuacji
takiej: rozmrażam surowe mięso i smażę kotlety to mogę te kotlety zamrozić czy
też już nie?
z góry dzięki, pozdrawiam, ania
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,630,96534213,96534213,mrozenie_i_rozmrazanie.html


Temat: Czy mozna rozmrozić i gotować i zamrozić?
spokojnie można.
nie można rozmrozić mięsa i nieprzetworzonego zamrozić ponownie
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,77,75141482,75141482,Czy_mozna_rozmrozic_i_gotowac_i_zamrozic_.html


Temat: mrożenie 2 razy tego samego?
oczywiście że możesz
nie możesz wyjąć tylko tego mięsa z zamrażarki, rozmrozić i ponownie zamrozić
bez obróbki cieplnej.
I tyle.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,44009,61964707,61964707,mrozenie_2_razy_tego_samego_.html


Temat: dlaczego mowia zeby nie zamrazac ponownie miesa?
Niewiadomo, czy w sklepie mieso nie bylo kilka razy rozmrazane:-0
Czasem mi sie zdarza rozmrozic mieso i zamrozic z powrotem i nic sie nie
dzieje;-)
Wystrzegam sie tylko ponownego zamrazania ryb, bo tych to sie wyjatkowo
brzydze...

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11918,41329329,41329329,dlaczego_mowia_zeby_nie_zamrazac_ponownie_miesa_.html


Temat: zamrażanie mięsa
zamrażanie mięsa
Czy zamrożone mięsko mogę rozmrozić, ugotować, podzielić na porcje i ponownie
zamrozić??

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,98130392,98130392,zamrazanie_miesa.html


Temat: Zamrożony królik
Od czasu do czasu dostaję także takiego królika.Pół biedy,gdy nie jest zamrożony w całości.Za radą hodowców moczę surowego zwierza w maślance żeby skruszał[przez 24h w hłodnym miejscu-lodówka,balkon].Królika przeznaczam dla synka,więc gdy mięso jest w całości gotuję najpierw ogromny gar rosołu.Następnie dzielę mięso i wywar na kilka pojemników,jeden zostawiam , resztę chowam do zamrażalnika.Z każdej części robię coś innego:pomidorówkę z ryżem,ogórkową itp,albo podpiekam to ugotowane już mięso i szykuję ziemniaki a rosół zostawiam do wypicia.Prosto,szybko i zawsze jest prawie gotowy obiad w zamrażalniku.Pamiętaj o maślance,obojętnie co zrobisz królikowi. Iza Miśka napisała/ł: > Dostałam właśnie zamrożonego królika. Wielkie to jest i zajmuje troche zamrazalnika. Nie wiem , co z niego zrobić po rozmrozeniu i w jaki sposób go potem jeść(przez kilka dni???). A może go jakoś upiec, a potem poporcjować i częsć takiego gotowego zamrozić ponownie. Doradźcie proszę.I może zdradźcie jakieś przepisy. > > Miśka Miśka napisała/ł: > Dostałam właśnie zamrożonego królika. Wielkie to jest i zajmuje troche zamrazalnika. Nie wiem , co z niego zrobić po rozmrozeniu i w jaki sposób go potem jeść(przez kilka dni???). A może go jakoś upiec, a potem poporcjować i częsć takiego gotowego zamrozić ponownie. Doradźcie proszę.I może zdradźcie jakieś przepisy. > > Miśka Miśka napisała/ł: > Dostałam właśnie zamrożonego królika. Wielkie to jest i zajmuje troche zamrazalnika. Nie wiem , co z niego zrobić po rozmrozeniu i w jaki sposób go potem jeść(przez kilka dni???). A może go jakoś upiec, a potem poporcjować i częsć takiego gotowego zamrozić ponownie. Doradźcie proszę.I może zdradźcie jakieś przepisy. > > Miśka Miśka napisała/ł: > Dostałam właśnie zamrożonego królika. Wielkie to jest i zajmuje troche zamrazalnika. Nie wiem , co z niego zrobić po rozmrozeniu i w jaki sposób go potem jeść(przez kilka dni???). A może go jakoś upiec, a potem poporcjować i częsć takiego gotowego zamrozić ponownie. Doradźcie proszę.I może zdradźcie jakieś przepisy. > > Miśka
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,5241806,5241806,Zamrozony_krolik.html


Temat: przechowywanie jedzenia
były juz tu watki na ten temat ale Ci napiszę..porcję jedzenia na
drugi dzień przechowywałysmy z synowa szcelnie zamkniete w
specjalnym pudełeczku do tego przeznaczonym lub w słoiczku szczelnie
zakreconym w lodówce..ze słoiczka trzeba wyjąć porcje "na dzisiaj i
podgrzac ja w osobnym naczyniu, tej do przechowywania nie podgrzewać
i nie wyjmować. Do mrozenia najlepiej wykorzystac specjalne
pojemniki, nie sa tanie (4-7 zł za małe pojemniczki 100-250 ml), ale
mozna je gromadzic przez jakiś czas, musza byc przeznaczone do
przechowywania zywnosci i do mrozenia..jeżeli dodatkowo mozna ich
potem uzywac do mikrofalówki (rozmrazanie, podgrzewanie) to jeszcze
lepiej, ale trzeba sprwawdzac przy zakupie, bo nie kazdy pojemnik
plastikowy nadaje sie do tych celów. Przechowywane w takich
pojemnikach produkty w lodówce również dłuzej zachowują świerzość
(warzywa, owoce, serki, deserki na dzień następny) i nie nasiąkają
innymi zapachami, mozna w nich zabrac jedzenie udając sie np, z
wizytą gdzie jedzenie podgrzeje sie w mikrofali lub kąpieli wodnej
itd. tak, ze warto je kupować. Mozna tez wykorzystywać specjalne
woreczki do mrozenia zywności (np. Jan Niezbedny), sa duzo tańsze,
dobrze by mozna było długopisem lub flamastrem opisać zawartośc i
date zamrożenia (mają specjalne miejsce na swojej powierzchni, na
którym "trzymają się" takie zapiski). Do opisania pojemniczków
kupuje się specjalną taśmę z naklejkami samoprzylepnymi, które
przylepia sie na wieczku, łatwo schodza przy myciu po wykorzystaniu
zawartości, po rozmrożeniu. Ja gotowałam jednorazowo wiekszą ilość
zupki na raz ale nie dodawałam produktów, które lepiej dodawać
świeze: masła, świerzych ziół, zółtka, najwyzej do porcji
przeznaczonej na dany dzień, wnuk jadł w dniu ugotowania i
ewentualnie zostawiałam w lodówce na dzień następny. Resztę
porcjowałam na ilosci na 1 lub 2 dni i mroziłam. Były wykorzystywane
w ciągu następnego miesiąca do dwóch, choć widziałam, ze synowa tez
miała zamrozone porcje papki z dyni sprzed 4 miesiecy, jedną
wykorzystałam do deserku, nie zmieniła smaku, wnuk chetnie zjadł i
nie miał żadnych prroblemów. Tak, że jeżeli mrozonki są dobrze
przygotowane, szybko schłodzone i zamrozone to chyba mozna je
przechowywac dłużej. Nigdy nie wolno zamrażać ponownie tego co
zostało rozmrozone (gotowa potrawa), chyba, ze zostało wykorzystane
do przygotowania innego posiłku (mięso, warzywa) i w formie
przetworzonej, gotowanej stały sie nowa potrawą, wtedy mozna je
zamrozić. Rozmrożona część z podwójnej porcji mozna przechowac w
lodówce na dzień nastepny, ale ja w tym przypadku wolałam ją w
nastepnym dniu zagotowac w małym garnuszku a nie tylko podgrzewać
przed jedzeniem. Czytałam tez na tym forum, że nadmiaru gotowych dań
ze słoiczków nie powinno się mrozić

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,579,91766721,91766721,przechowywanie_jedzenia.html



Form:

Wątki

odchudzanie, zdrowe odchudzanie, skuteczne odchudzanie, szyb
mięso peklowane gotowane ile czsu
mięso wieprzowe peklowane pieczone
mięso kraba gdzie kupić
mięso na kebab baranina cena
mięso mielone z makaronem recepty
mięso na kebab baranina w Warszawie
mięso odkostnionego mechanicznie MOM co to jest
  • uzupelniajace magisterskie zaoczne lublin
  • najlebsze farby do malowania pokoju
  • czy;te;oczy;4
  • ludwig giesebrecht
  • page 412
  • Senao 5354MP PLUS
  • mzk szczecin pl
  • zapalenie narzdw kobiecych
  • Anna Scholz mistrz

  • Dobry mąż czyni dobrą żonę. Robert Burton (1577 - 1640)
    Jak świnia w deszcz pobożny.
    Ach, jak łatwo wyrzeczeń żądać od drugiego. Jean Baptiste Racine
    I wszystkie maki na Monte Cassino / Czerwieńsze będą, bo z polskiej wzrosną krwi. Feliks Konarski (ur. 1907)
    Daj kurze grzędę, ona powie: wyżej siędę. Kolberg